Ik wil een schone auto

Alles wat je moet weten over een Apk-keuring

Alles wat je moet weten over een Apk-keuring

Geplaatst op

De algemene periodieke keuring, oftewel de Apk-keuring, is in Europa wettelijk verplicht. Tijdens deze keuring wordt er beoordeelt door een vakman. Deze keurt de auto op het gebied van registratie, verkeersveiligheid en milieu. De keuring is uiteraard een momentopname. Dankzij de Apk kan je weer een jaar verder rijden, maar dat is geen garantie dat je auto voor een jaar lang veilig is verklaard. Lees meer wat je allemaal moeten over de Apk-keuring.

Hoe voorkom ik een afkeuring?

Het laatste wat je wil overkomen is dat je auto wordt afgekeurd. Wanneer je auto echt onveilig is voor de weg dan is dit uiteraard ongeacht de beste keuze om deze aan de kant te zetten. Maar een afkeuring kan je ook voorkomen door goede zorg te verlenen aan je auto. Zoals het tijdig onderhouden van verschillende auto-onderdelen. Wanneer je regelmatig onderhoud uitvoert en alles controleert kun je met een goed gevoel naar de keuring. Je hoeft bij de keuring alleen een chassis- en kentekennummer mee te nemen. Je kunt dus ook je partner of iemand anders de auto naar de keuring laten brengen.

Hoe bereid ik me voor op een Apk-keuring

We raden aan om de volgende zaken na te lopen voordat je de auto laat keuren.

  • Banden: voer een controle uit van de staat en zorg dat er voldoende bandenspanning aanwezig is. Wanneer je banden worden afgekeurd dan zullen deze vervangen worden. Als je zelf ziet dat de banden toe zijn aan vervanging heb je in eigen hand hoeveel je voor een nieuwe set banden betaald.
  • Verlichting: alle verlichting van de auto moet in orde zijn. Voer samen met iemand een simpele controle uit. Wanneer een lamp het niet doet kun je overwegen om deze eigenhandig te vervangen.
  • Ruitenwissers: de ruitenwissers mogen geen zichtbare strepen achterlaten. Doen ze dit wel? Vervang deze met een nieuwe set.
  • Vloeistoffen: zit overal voldoende vloeistof in? Vergeet niet de pijl van de olie, koel- en ruitenwisservloeistof te controleren.

Alle bovenstaande kun je eigenhandig controleren. Op deze manier heb je zelf in de hand wat je wilt vervangen en hoeveel je ervoor betaald. Doe je dit niet, dan kun je er uiteraard voor kiezen om dit door een monteur te laten doen. Je moet dan wel rekening houden dat dit een extra hoog kostenplaatje gaat opleveren. Dit kan uiteraard wel handig zijn als je dit door de specialist wil laten doen in plaats van zelf vervangende auto-onderdelen uit te kiezen.

Bij wie en waar kan ik terecht voor een Apk-keuring?

Je kunt het beste kiezen voor een autogarage waar je normaal gesproken ook altijd graag naar toe gaat of uitzoeken waar het voor jou voordelig is om langs te gaan. Je kunt bij elke garage of keuringsstation terecht dat is erkend door de Rijksdienst Wegverkeer, oftewel de RDW. Kies bijvoorbeeld voordelig voor een apk keuring in Amstelveen bij autobedrijf Koolhaas.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden