Waar is een katalysator voor en wanneer vervang ik hem?
Geplaatst op
Sinds 1992 is de katalysator verplichte kost in een auto. Dit is een manier om de schadelijke uitstoot van je auto te verminderen. In de blog gaan we in op dit deel van de auto en wanneer je hem moet vervangen. Kijk snel met ons mee en doe je voordeel met onze tips.
Wat doet een katalysator?
Wanneer je een auto hebt met een benzinemotor van meer dan twee liter, dan is het verplicht om een katalysator te hebben. Voor diesels geldt nog iets anders, namelijk dat ze een roetfilter nodig hebben. Een katalysator (en een roetfilter) bestrijden fijnstof. En dat is niet zomaar, want deze stof maakt mensen ziek. Ze krijgen aandoeningen aan de luchtwegen. Natuurlijk worden auto’s wel steeds schoner omdat de technologische ontwikkelingen niet stoppen. Er dienen zich steeds meer elektrische alternatieven aan als mobiliteitsoplossing. Maar ook zijn er kritische geluiden die het groene karakter van de elektrische technologie bestrijden, waarbij de belangrijkste argumenten zijn: de zware industrie moet de onderdelen maken en veel zeldzame grondstoffen zijn nodig voor de batterijen. Het mijnen van deze stoffen is vervuilend en gaat gepaard met slechte arbeidsomstandigheden. Een elektrische wagen is niet zo schoon als men altijd beweert.
Wanneer moet ik een katalysator vervangen?
Over het algemeen zal bij goed gebruik de katalysator niet snel vervangen hoeven te worden, maar in sommige gevallen is het zo dat de verbranding van de brandstof niet goed gebeurd. Wanneer dat zo is, zal de katalysator verstopt raken en moet schoongemaakt worden of worden vervangen. Dat kan liggen aan het feit dat je steeds korte afstanden langzaam rijd. Stoppen en optrekken, stoppen en optrekken. Zo af en toe flink op de snelweg het pootje op het gaspedaal helpt de roetresten verassen in de katalysator. Natuurlijk houd je je daarbij wel aan de maximum snelheid. Een andere reden kan zijn dat het ding los raakt tijdens het rijden. Vaak is er dan een rammelend geluid te horen. Twijfel je of de katalysator nog goed is? Laat een expert er naar kijken.
Conclusie
Nog even de voordelen van een katalysator op een rij:
- Goed voor het milieu, tegen de uitstoot van fijnstof
- Je krijgt geen boete, want een katalysator is verplicht
Tips om hem in goede conditie te houden:
- Rijd af en toe langere tijd op de snelweg op een flinke snelheid
- Laat een expert er naar kijken tijdens een grote beurt
Meer tips?
Wat is het verschil tussen een studentchauffeur en een privé chauffeur? Hoe kies ik slim een autoverzekering? Vind het uit op onze site.