Je hebt vast wel eens advertenties voorbij zien komen voor het huren of worden van een studentchauffeur. Het is een tegenwoordig namelijk een populaire service én bijbaan. Er zijn echter nog veel vragen over wat studentchauffeurs precies zijn, zeker in verhouding tot privé chauffeurs. In dit blog gaan we wat dieper in op de verschillen én de overeenkomsten van beiden.

Wat is een studentchauffeur precies?

Zoals de naam al doet vermoeden is een studentchauffeur een student die je van een locatie naar een andere locatie vervoert met een auto. Dit is een jonge man of vrouw, bezig met een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Over het algemeen zijn ze dus jonger dan privé chauffeurs of directiechauffeurs. Uiteraard hebben ze wel allemaal een gedegen training gehad en hebben ze genoeg ervaring op de weg.

Belangrijkste verschillen

Eigen auto vs. auto van de chauffeur

Bij de meeste bedrijven waar je een studentchauffeur kunt huren komt de student met het openbaar vervoer naar de aangewezen locatie. Hij of zij vervoert de klant dan in de auto van de klant. Een privé chauffeur daarentegen komt zo goed als altijd met een auto van het chauffeursbedrijf zelf. De privé chauffeur zorgt ervoor dat de auto brandschoon is en is in feite een luxueuzere vorm van een taxichauffeur. Dit is het belangrijkste verschil en heeft als gevolg dat een studentchauffeur vaak in te huren is tegen een gunstiger tarief dan een privé chauffeur.

Per rit vs. op afroep beschikbaar

Een ander verschil is dat privé chauffeurs over het algemeen op 24 uur per dag, 7 dagen per week op afroep beschikbaar zijn om klanten te vervoeren. Indien de passagier op de plaats van bestemming is blijft de privé chauffeur in de buurt om zo snel mogelijk weer klaar te kunnen staan. Studentenchauffeurs daarentegen worden standaard ingehuurd voor puur de rit van A naar B. Op het moment dat de klant is afgezet vervolgt de student zijn eigen weg. Tevens wordt bij de studentchauffeur gebruik gemaakt van een studenten-reisproduct, waardoor ze veelal doordeweeks gratis op de plaats van bestemming kunnen komen. Als er in het weekend gebruik wordt gemaakt van een studentenchauffeur kan dit tot extra kosten leiden ter vergoeding van de reiskosten van de chauffeur.